Snel dijk nodig tegen tsunami aan hacks

Alleen beschikbaar in het Nederlands

Interview van Willem Westerhof, Senior Security Specialist bij Secura
Auteur: Rick Plantinga (De Gelderlander)

Nederland moet veel beter beschermd worden tegen datalekken en het werk van hackers, aldus de Cyber Security Raad deze week in een alarmerend advies aan het kabinet. Dat advies komt niet te vroeg. Het aantal hacks van overheidsdiensten neemt hand over hand toe, ook in onze regio. Dat is niet alleen een bedreiging van de privacy van burgers: ontwrichting ligt op de loer.

Hacker attack

Hoe knullig er soms nog wordt omgegaan met de digitale veiligheid bij de overheid, blijkt uit de meest geruchtmakende hackaanval van de laatste tijd: die van de gemeente Hof van Twente. Een ict-beheerder die de zaken niet goed op orde had. Een gemeente die te goed van vertrouwen was. En controles die niet goed werden uitgevoerd. Alles ging zo ongeveer mis, voorafgaand de hack.

De hack in Hof van Twente trof de gemeente in december ‘als een donderslag bij heldere hemel’ en ‘voelde als een nachtmerrie’, aldus burgemeester Ellen Nauta. Door de hack kwam vrijwel de complete bedrijfsvoering van de gemeente stil te liggen. Criminelen versleutelden volgens de gemeente 30 terabyte aan data versleuteld, ook werd een deel vernietigd. In ruil voor de gegevens vroegen de hackers 750.000 euro aan bitcoins.

Meer weten? Lees hier verder

Willem Westerhof, Senior Security Specialist bij Secura, nam deel aan een interview wat vooraf ging aan dit artikel. In dit artikel deelt Willem zijn inzichten omtrent de stijgende trend in het aantal hacks en wat de logische verklaring hierachter is. Meer weten wat er allemaal speelt in de cybersecurity landschap en wat zijn visie is? Lees dan hier het volledige artikel verder op De Gelderlander website. Dit artikel is geschreven door Rick Plantinga, hij is journalist bij De Gelderlander, De Stentor en Tubantia.